18.12.2023
Взуття на весілля: як гарно виглядати і не втомитися у важливий день
Взуття на весілля: як гарно виглядати і не втомитися у важливий день

Весілля – незабутня подія, і готуються до неї довго та ретельно. А скільки всього відбувається у цей день! Треба стояти на реєстрації чи вінчанні, приймати подарунки, ходити, фотографуватися, танцювати і знов стояти, проводжаючи гостей… І виглядати при цьому приголомшливо, і не відчувати під собою ніг – але тільки від щастя.

Щоб усе так і було, варто подбати про ідеальну пару взуття. А якою вона має бути, визначимо прямо зараз.

Для жінок

Якщо ви уявляєте туфлі-човники, які доповнять весільну сукню, то у вас витончений класичний смак. Тут багато різновидів: з підборами високими та низькими, стійкими та тоненькими, на платформі чи танкетці, з округлим чи видовженим миском, з матовою, лискучою чи текстурованою поверхнею, абсолютно мінімалістичні та з примхливим декором.


Милий та водночас привабливий варіант – туфлі «мері-джейн» на підборах або пласкій підошві. Ремінці додають образу певної дитячості, а це гармонійно виглядає з ніжними сукнями та може зробити стриманий ансамбль трохи бешкетливим.

Балетки – вибір для тих наречених, що не готові страждати через високі підбори. Щоб це взуття не виглядало занадто буденно, обирайте пару цікавого силуету, з оригінальною текстурою, з вишуканою оздобою. Колір теж може зіграти визначну роль.

Для літнього сезону чудовим придбанням стануть босоніжки. Це може бути модель, в якій відкрито лише один пальчик чи п’ятка, а може бути конструкція з ледь помітних ремінців, що повністю відкриває стопу.


Активні, сміливі жінки обирають кеди та кросівки. Це руйнує весільні стереотипи, але водночас вже стає новою класикою. Найбільш універсальними є білі акуратні кросівки, які потім легко зробити частиною базового гардероба. Але можна звернути увагу на моделі з таким собі викликом: масивні кросівки, кеди до коліна, взуття контрастного кольору або на тракторній підошві.

Ботильйони додадуть комфорту, якщо весілля припадає на холодний сезон. Уявіть модель сріблястого кольору, зі стразами, з мереживним декором – хіба ж це не краса?

Порада: колір – одна з важливих характеристик взуття. Навіть білий має різні відтінки, і можна обіграти це, підібравши пару на кілька тонів темнішу, ніж сукня. Те саме правило спрацює, якщо ви добираєте не біле весільне вбрання. При виборі кольору взуття гарним орієнтиром стане гама весільного букета.

Для чоловіків

Чоловіча весільна мода тільки на перший погляд. Але ми все ж почнемо з класичного підходу. Туфлі – ідеальний варіант, якщо ви плануєте бути у костюмі, але вони також пасуватимуть і до джинсів з піджаком. Шкіра чорного та коричневого кольору з помірним глянцем підкреслить стриманий образ, замша додасть вишуканості, особливо якщо підібрати благородні кольори – сірий, синій, пляшковий, шоколадний.

Як весільне взуття дуже популярні черевики. Верхом елегантності є, звичайно, оксфорди. Завдяки деталям з перфорацією привабливо виглядають броги. Черевики-дербі з доволі товстою підошвою та вільною передньою частиною не просто гарні, а ще й комфортні. В залежності від стилю можна звернути увагу на моделі незвичайних відтінків, з імітацією потертостей, з текстурними або контрастними вставками.


Лофери також цілком доречні до весільного вбрання. Вони стильно виглядатимуть с класичними штанами та джинсами, добре підійдуть до вкорочених штанів.

Наречений в кросівках чи кедах зараз не рідкість. Доволі поширений варіант – білі або чорні кросівки, що підійдуть буквально до будь-якого одягу. Шкіряні кеди по-своєму цікаві, хоча традиційні текстильні моделі теж не варто ігнорувати.


Челсі, ковбойські чоботи чи байкерські черевики як елемент весільного вбрання теж мають право на існування. Якщо це приносить вам радість та відповідає загальній концепції, чому не зробити вибір на користь улюбленого стилю? Це особливо доречно в холодну пору року.

Порада: за загальним правилом взуття має бути темнішим за штани або збігатися з ними за кольором. Це точно справедливо, якщо ви обираєте черевики, туфлі чи лофери, а от для спортивного взуття можна зробити виняток.

Рекомендації щодо вибору

Вже уявили, яке саме взуття хочете вдягти на власне весілля? От кілька кроків, як вибрати свою пару та звикнути до неї, щоб в урочистий день літати як на крилах.


  1. Перш ніж обирати взуття, рекомендуємо визначитися зі стилем усього образу.
  2. Взуття варто купувати до купівлі вбрання та міряти разом з сукнею чи костюмом. Це допоможе відрегулювати довжину одягу.
  3. Найкраще обирати знайомий фасон, щоб почуватися звично й не турбуватися про можливі незручності.
  4. Обрати взуття на пів розміру більше, ніж зазвичай – доволі мудре рішення. До вечора ноги набрякають, тим більше що у день весілля навантаження на них може бути дуже велике. Також зважте, чи будете ви взуватися на босу ногу, на шкарпетки, на панчохи.
  5. Не зайвою буде змінна пара, яку можна взути після урочистостей. Підійдуть і балетки, і лофери, і мюлі, і кеди – все, у чому ваші ноги відпочиватимуть.
  6. За зручністю поки що не придумали нічого ліпшого, ніж взуття з натуральної шкіри чи замші. Воно розтягується по ширині стопи, пропускає повітря та послужить вам і після весілля. Пара з текстилю чи штучних матеріалів має одразу добре сісти по нозі, аби не намуляти.
  7. Радимо до весілля носити обране взуття потроху щодня або спробувати провести у ньому тривалий час. Так ви пристосуєтеся до особливостей колодки та відчуєте, чи вам буде зручно.
  8. Покращити посадку взуття допомагають силіконові вкладки під пальці, на задник, на ремінці босоніжок.