04.12.2023
Стиль француженок: як побудувати бездоганний образ
Стиль француженок: як побудувати бездоганний образ

Французьких жінок часто називають іконами стилю. І це справедливо: є в них природне чуття до поєднання різних елементів одягу, вибору взуття та аксесуарів, створення елегантних та практичних образів. Чи можна навчитися цього у француженок? Вважаємо, що так: наші поради проведуть вас у світ краси поза часом.

Загальні риси

Якщо проаналізувати тисячі фото, від модних журналів до соцмереж, можна дійти висновку, що стиль француженок базується на кількох основних принципах:

  •         простий, але продуманий крій;
  •         акцент на класику в основних речах;
  •         багатошаровість одягу;
  •         мінімалізм;
  •         стримані базові кольори;
  •         якісні фактурні матеріали;
  •         врівноваження одного стиля іншим;
  •         певна (але зважена) недбалість;
  •         яскравість, зухвалість, трендовість – лише в деталях.


При такому підході речі легко поєднуються між собою, створюють цілісний ансамбль, довго служать і практично не виходять з моди. А певний настрій чи особливий привід можна підкреслити за допомогою нюансів, як-от пари туфель чи шийної хустинки.

Взуття

У виборі взуття на повсякдень у француженок, здається, не існує компромісів: будь-яка пара має бути гарною, якісною та зручною. Шпильки сюди впишуться навряд чи, як і кеди зі спортивними кросівками.

А от акуратні білі кросівки стануть правильним вибором. З ними можна створити безліч образів, від ділового до романтичного, і в них можна багато ходити, танцювати, водити машину.

Балетки теж однозначний мастхев французького стилю. Тут якраз можна розбавити класику найсвіжішими трендами, обрати пару лаковану, чи яскраву, чи з незвичним декором.

Туфлі на підборах є, напевно, в гардеробі кожної француженки. Але це завжди стійкі комфортні підбори: невисокі тоненькі, як-от кіттен хілс, або й високі, при цьому доволі товсті, надійні. По кольорах перевагу віддають чорним та бежевим, проте обмежень насправді немає. Тут знаходиться місце навіть хуліганству – наприклад, можна обрати туфлі, повністю покриті стразами. Така пара вигідно контрастуватиме з майже аскетичним чорним одягом.


Черевики й чоботи на підборах також дуже популярні та доречні. У них так само важливі стійкі підбори та якісний матеріал, найчастіше шкіра чи замша. Особливу вишуканість привносять кольори: замість чорного радимо використати синій, шоколадний, оливковий, сірий.

Втім, розслабленість також може бути вельми стильною. Мокасини, босоніжки та мюлі на пласкій підошві – той самий випадок, коли пляжна мода перетворюється на міську. Додайте сюди світлі джинси та лонгслів у синю смужку, і попадете точно в ціль.

Сумки

Жінки у Франції знають ціну сумкам: це та річ, як довершує образ. Дуже часто це ще й та єдина річ, яка відрізняється від всього ансамблю за кольором.


Фото автора Clara Ngo: https://www.pexels.com/uk-ua/photo/3993435/

Форма сумок може бути різноманітною. Максимально стриманий варіант – сумка-тоут, що її добирають до ділових образів. Вона містка, структурована, здатна врівноважити м’якість та легку неохайність у одязі.

Навпаки, одяг з чіткими лініями варто збалансувати сумкою-хобо. Вона має плавні обриси і так само, як і тоут, здатна вмістити купу потрібних речей.

Клатч, на відміну від попередніх моделей, доволі компактний, зате він ідеально підкреслює вишуканість. Щоб створити помітний нюанс, варто вибрати клатч з виразною фактурою, приміром, з імітацією переплетення.

Заслуговують на увагу різні моделі сумок через плече. Вони дуже жіночні й водночас зручні.

Аксесуари

Спитайте себе про стиль француженок, і в голові одразу виникне образ дівчини в беретику або жінки в капелюшку. Головні убори справді формують цей впізнаваний французький шарм, але не тільки вони.

Свою роль, наприклад, відіграють рукавички. Саме вони можуть стати прикметною деталлю, виділитися кольором на тлі базових відтінків одягу. Якість матеріалу й тут залишається на першому місці, проте увагу також привертає фактура й оздоблення: ґудзики, банти, перфорація й т. ін.



Шарфи та шийні хустинки теж невіддільна частина одягу французьких жінок. Вони гріють у прохолодний день, додають кольорів у стриманий ансамбль, здатні створити ту саму природну недбалість і багатошаровість. Ці аксесуари носять круглий рік, добираючи на холодну пору кашемір, а на теплу – шовк, віскозу, бавовну. Ба більше, ними заміняють ремені та підперізують сукні, спідниці, кардигани.

Але від ременів та пасків, звісно, не відмовляються, бо підкреслена талія – одне з правил стилю парижанок. Сучасна мода не вимагає, щоб туфлі, ремінь та сумка були одного кольору та фактури, а значить, можна вибрати щось неординарне, що зразу приверне погляди.

І ще один аксесуар не можна залишити поза увагою. Мова про біжутерію, яку, вважається, популяризувала неперевершена Коко Шанель. На загальне враження добре вплине тонкий металевий браслет, вишукана каблучка, невеличкі сережки-пусети зі штучними перлами, елегантна підвіска. Крупні кулони, каблучки, броші теж не суперечать стилю. І, безперечно, можна використовувати ювелірні прикраси.

Замість висновку

Звісно, можна виділити основні речі, що складають гардероб француженок. Це лаконічна (та сама маленька чорна) сукня, структурований піджак або жакет, прямі джинси, біла сорочка, кашеміровий светр, класичний тренч та пальто. Та недарма кажуть, що образ формують деталі. Додайте до звичного одягу якісну пару взуття, хорошу сумку або делікатну прикрасу, і ви точно відчуєте той самий французький шик.