13.12.2023
Взуття для дощу
Взуття для дощу

Дощ можливий у будь-яку пору року. Він змиває набридлий сніг, освіжає весняну зелень, прибиває пилюку влітку, створює настрій восени – а ще через нього можна промочити ноги. Щоб прогулянка у дощ була приємною, а ноги лишалися сухими, важливо підібрати правильне взуття. Яке саме – поговоримо прямо зараз.

Види взуття для дощової погоди

Вдягтися по погоді означає забезпечити собі комфорт та подбати про власне здоров’я. У дощ мало не головну роль відіграє взуття. Що вибираємо?

  • Чоботи. Просто ідеальний варіант, коли тротуари вкриті калюжами. Ногам буде тепло та сухо, а якщо халяви забризкаються, їх можна просто протерти вологою серветкою. До більшості образів пасують шкіряні чоботи, хоча до одягу в стилі кежуал можна добирати гумове взуття чи чоботи з ПВХ.

Для чоловіків, що люблять екстравагантність, високі чоботи (гумові зокрема) стануть доповненням до вузьких штанів з твідовим піджаком чи теплим кардиганом. Жіноче гумове взуття у сучасному виконанні має високі підбори, яскраві кольори, декоративні елементи.

  • Челсі. Це взуття закриває щиколотку, зручно облягає ногу та дозволяє не думати про погану погоду. При цьому воно підкреслить елегантний одяг, гарно поєднається зі штанами, сукнею чи спідницею. Крім легких челсі є й утеплені моделі, розраховані на осінню сльоту.
  • Черевики. Взуття на шнурівці чи на блискавці, подібне за практичністю до челсі, – прекрасний вибір. Черевики можуть бути високими та служити одним з акцентів в образі, але можна обрати звичайну пару та просто насолоджуватися комфортом. Придивіться до широких «дербі», прикрашених перфорованими деталями «брогів», брутальних байкерських черевиків. Водночас радимо добирати взуття з меншою кількістю швів, бо саме стики деталей є тим місцем, де вода може знайти собі шлях.


  • Ботильйони. Для жінок ботильйони є практично універсальним взуттям, бо вони гармонійно сполучаються з різним одягом. А в дощовий день вони захистять ноги, не порушивши стильність та витонченість образу.
  • Кросівки. Так, кросівки – цілком прийнятне взуття на дощову погоду. Мова передусім про шкіряні моделі, які витримують негоду, не пропускаючи вологу всередину. Взуття з мембраною також має високий ступінь захисту від дощу: цей матеріал частіше використовують у туристичному взутті.

Для більшої зручності обирайте хайтопси, або високі кросівки, які перекривають щиколотку.

Порада: масивна підошва – актуальний тренд, а ще справжня знахідка, коли на вулиці дощить. У взутті на платформі вам не доведеться стрибати через калюжі, які часто утворюються біля бровок. Потовщена підошва також забезпечить додаткову теплоізоляцію в холодну пору.

Матеріали

Що ж до матеріалів, то найкраще вологості протистоять спеціальні мембрани, а також тканини з особливим просоченням. Вони можуть маркуватися як водостійкі чи водовідштовхувальні. Ці матеріали використовують зокрема для пошиття трекінгових кросівок та черевиків.

Гума та ПВХ класично вважаються водостійкими, а у сучасному трактуванні взуття з цих матеріалів ще й гарно виглядає. Проте з часом або через неправильне зберігання поверхня руйнується, і захисні властивості щезають.


Шкіра, замша, нубук також здатні витримувати ходіння по калюжах. Наскільки довго вони не промокнуть, залежить від виду та якості кріплення підошви, а також від догляду.

Різноманітні замінники шкіри непогано захищають ноги від промокання. Але тут також грає роль підошва та надійність її з’єднання з верхом. На деяких замінниках з часом з’являються мікротріщини: їх не завжди можна розгледіти, але через них просочується вода.

Серед підошов найкращу водостійкість мають литі: гумові, поліуретанові, термополіуретанові. Клейовий спосіб кріплення також надійний, але його частіше застосовують для шкіряної підошви – а вона гірше переносить дощ і сльоту.

Догляд

Будь-яке взуття потребує регулярного і правильного догляду. Надто це стосується взуття, яке має витримувати вплив вологи. Тут є кілька основних правил.

По-перше, будь-який матеріал не можна піддавати впливу високих температур. Сушіть взуття природним способом, не ставте біля нагрівальних приладів, не залишайте на теплій підлозі. Саме через пересихання поверхня може потріскатися та втратити захисні властивості.

По-друге, натуральні матеріали треба обробляти водовідштовхувальними засобами. Виробники подібних засобів вказують, як це робити: як правило, їх наносять на чисте сухе взуття за певний час до виходу на вулицю. Найзручнішими є засоби у вигляді спрею, бо ними можна швидко обробити всю поверхню взуття. Проте радимо використовувати їх у місці з гарною вентиляцією.


По-третє, креми для взуття та схожі засоби також мають водозахисні властивості. Вони призначені в основному для шкіри, тоді як водовідштовхувальні аерозолі підходять також для замші чи нубуку.

По-четверте, треба подбати про зберігання. Наприкінці сезону чисте взуття варто покласти в коробки та сховати в сухе місце подалі від тепла та прямих сонячних променів. У шкіряну, замшеву, нубукову пару рекомендуємо вставити розпірки або щільно набити її папером.