03.01.2024
Як зашнурувати кросівки: 9 надійних способів
Як зашнурувати кросівки: 9 надійних способів

Шнурівку на взутті стали використовувати всього лише сотню років тому – і наскільки ж зручним це виявилося! Особливу роль шнурки зіграли тоді, коли розпочалося масове виробництво взуття, і потрібен був легкий спосіб підігнати пару під різну ширину стопи та висоту підйому.

А ще шнурівка – відмінний елемент декору. Згадаємо основні види практичного та ефектного шнурування кросівок, а також поділимося порадами, як зашнурувати взуття для більшого комфорту.

Перехресні варіанти

Більшість перехресних шнурівок найкраще підходить для ослаблення та підтягування. Їх часто використовують у спортивному взутті.

Стандартний. Просуньте шнурок через нижню пару отворів зсередини назовні. Перехрестіть кінці між собою та протягніть через наступну пару отворів так само зсередини назовні. Повторюйте до самого верху.

Ця шнурівка виглядатиме не менш цікаво, якщо щоразу протягувати шнурки ззовні всередину.


Хрестики, або метелики. Швидкий спосіб для кросівок на шість пар отворів стане у пригоді, якщо у вас закороткі шнурки. Просуньте шнурок через нижню пару отворів ззовні всередину. Проведіть кінці паралельно вгору до наступної пари отворів та витягніть їх назовні. Перехрестіть і просуньте крізь наступні отвори всередину. Повторіть другий та третій кроки.


Хештег. Спосіб потребує трохи уважності, але є зручним та гарним водночас. Втім, він підходить тільки для взуття з вісьмома парами отворів. Почніть з нижньої пари отворів, через яку шнурки витягуються назовні. Далі кінці перехрещуються, втягуються всередину через четверту пару отворів та без перехрещення виводяться назовні через третю пару. Те саме треба повторити з шостою та п’ятою парою. Завершальний етап – перехрестити кінці та вивести їх назовні через восьмі отвори. Друга та сьома пара лишаються незадіяними.


Прямі варіанти

Частіше пряма шнурівка зустрічається на черевиках. Але ці елегантні прийоми доречні й для кросівок.

Простий. Просуньте шнурок через нижню пару отворів ззовні всередину. Без перехрещування правий кінець виведіть назовні через наступний отвір, а лівий – через один отвір. Просуньте їх паралельно один до одного всередину через відповідні отвори. Далі виводьте кожен кінець, пропускаючи один отвір, щоб утворилася паралельна шнурівка.


З діагоналлю. Зовнішня частина такої шнурівки виглядає як паралельні горизонтальні відрізки, а внутрішня – як діагоналі. Щоб досягти цього ефекту, протягніть шнурок через нижні отвори ззовні всередину. Правий кінець виведіть назовні через другий правий отвір, а лівий – через третій правий отвір. Тоді правим кінцем утворіть паралельну протяжку, пропустивши його через другий лівий отвір, і виведіть знов назовні через четвертий правий отвір. З лівим кінцем повторіть те саме, пропустивши його через третій лівий та п’ятий правий отвір. Повторюйте до самого верху.


Зигзаг. Цей спосіб нагадує перехресну шнурівку ззовні всередину. Але зовнішню частину вкладають горизонтально, тоді як внутрішня проходить діагонально через один отвір.


Оригінальні варіанти

Якщо маєте час і терпіння, поекспериментуйте зі способами шнурівки. Для цього найкраще взяти шнурки контрастного кольору або широкі пласкі шнурки.

Блискавка, або змійка. Протягніть шнурок крізь нижні отвори назовні. Просуньте обидва кінці знизу вгору під протяжку, що утворилася, перехрестіть та виведіть назовні через наступну пару отворів. Кожен кінець просуньте знизу вгору під протяжку біля отвору, знов перехрестіть і виведіть ще вище. Повторюйте цю операцію до самого верху.


Вузли. Протягніть шнурок крізь нижні отвори назовні. Не схрещуючи кінці, заведіть їх всередину через наступну пару отворів. Правий кінець просуньте під ліву вертикальну протяжку і заведіть всередину через третій отвір зліва. Лівий кінець треба просунути під праву протяжку та завести у третій отвір справа. Так повторюйте до кінця отворів.


Решітка. Шнурівка розрахована на кросівки з шістьма парами отворів. Починається вона зсередини назовні через нижню пару. Після цього кінці перехрещуються та заводяться всередину через четверту пару отворів. Не схрещуючи, знов виведіть їх назовні через другу пару отворів, перехрестіть та заведіть у п’яту пару. Повторіть те саме, використавши третю і шосту пару отворів. Стежте, щоби шнурки перепліталися у шаховому порядку.


Поради для комфорту стопи

Ми згадали на початку, що шнурівка дозволяє припасувати стандартне взуття під будь-яку стопу. Найкраще для цього підходить перехресний спосіб, але як використати це максимально? Ось кілька прийомів.

1.      Фіксація на рівні щиколотки. Зашнуруйте кросівки будь-яким зручним способом так, щоб кінці шнурків виходили назовні з верхніх отворів. Заправте кожен кінець всередину того отвору, звідки він виходить, та трохи потягніть, щоб утворилися петлі. Просуньте кінці шнурків у протилежні петлі та затягніть, наскільки потрібно. Зав’яжіть вузол.

2.      Широка стопа. Заправте шнурок у нижні отвори та пропустіть його кінці, не перехрещуючи, через один або два отвори, розташовані вище. Далі застосуйте перехресну шнурівку.

3.      Вузька стопа. Шнуруйте кросівки стандартним способом у кожну пару отворів на початку та в кінці, а в середині зашнуруйте через одну пару.

4.      Високий підйом. Використайте прийом вертикального пропускання шнурків через одну-дві пари отворів, як у способі для широкої стопи, тільки перенесіть це на середину шнурівки або туди, де вам найбільше тисне.